2014-05-17

Blandstad på Heden


















Idag skriver jag på GP Debatt och Yimby om hur vi i Socialdemokraternas forumgrupp för stadsplanering och infrastruktur ser på utvecklingen av Heden. I korthet så vill vi att man snabbt kommer igång med planeringen, gärna i form av en utställning liknande den legendariska utställningen ”Bo Bättre” på Norra Guldheden 1945, men med inriktningen att skapa en tät, levande och hållbar blandstad på Heden. För att förverkliga detta förordar vi att man anammar Wingårdhs och Erséus förslag till planstruktur för området.

















Wingårdhs och Erséus plan för Heden fullt utbyggd



Forumgruppen för stadsplanering och infrastruktur är en av sju forumgrupper med olika inriktning, tänkta som arenor för idédebatt och policyutveckling i Socialdemokraterna. Vi ordnar föreläsningar och workshops om olika frågor och tar fram underlag för framtida politik. Vår funktion är uteslutande rådgivande och opinionsbildande men tanken är att vi ska kunna ge inspiration och kunskapsmässig underbyggnad åt den formella beslutsprocessen.



Bland forumgruppens medlemmar har det funnits en mycket stark samsyn om hur Heden bör utvecklas, både vad gäller form och innehåll. Vi vill förlänga kvartersstadens struktur över Heden och koppla ihop omgivande områden med riktiga stadskvarter och gator. Det fanns ett unisont stöd för Wingårdhs och Erséus plan, där Heden gradvis och konsekvent förtätas i enlighet med omgivande rutnätsstruktur.




















Det finns gott om plats att kompletteringsbebygga, Heden är nästan lika stort som Haga.



Vad gäller innehåll så vill vi se en mycket stor blandning av funktioner, dagens närmast monofunktionella idrottsyta ska ersättas med en stor variationsrikedom där sport och idrott är en del bland många andra. Inte minst vill vi lyfta fram vikten av mer småskalig kulturverksamhet. Vi vill också se en stor variation av bostäder, att man verkligen anstränger sig för att skapa en verkligt integrerad blandstad med plats för alla olika grupper. Vi ser också gärna att man är återhållsam med när det gäller att anlägga stora, dyra parkeringsgarage under mark.



Ett bra sätt att skapa ett samlande fokus för utvecklingen av Heden tror vi vore att initiera en ”stadsmässa” där de vägledande tankarna om social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet kunde få mer konkret form. Något liknande utställningen ”Bo Bättre” på Norra Guldheden 1945, men denna gång inte som ett bostadsområde för medelklassen utan som en stadsdel för alla.



Johannes Hulter (S)

Ordförande

Forumgruppen för stadsplanering och infrastruktur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar